Hodočašće “Putovima svetog Pavla po Grčkoj” 16.- 21.4. 2024.

16.-21.4. 2024.
Kategorija:
 • Grca
 1. DAN: utorak, 16.04.: ZAGREB – SOLUN                                       

Okupljanje u zračnoj luci, Franjo Tuđman, na međunarodnim odlascima u 05,50. Rješavanje formalnosti prijave leta. Let od Zagreba do Beča  OU 0440 (Croatia Airlines)OS 0682  prema predviđenom rasporedu trebao bi početi u 08,15 a dolazak u Beč očekuje se u 09,05.  Let OS 0809  (Austrian Airways) iz Beča za Solun prema rasporedu trebao bi započeti u 10,30, a dolazak u Solun očekuje se u 13,10.

Po dolasku u Solun slijedi razgled Soluna, drugog grčkog grada po veličini. Osnovan je 315. pr. Krista, a u 2. st. pr. Krista pripada Rimljanima. Ranokršćanski i bizantski spomenici su na UNESCOVOM popisu. Razgled: Bazilika sv. Dimitrija i Bazilika svete Sofije, Galerijev slavoluk, Rotunda i Bijeli toranj (izvana). Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 1. DAN: srijeda 17.04.: SOLUN – Filipi – solun

Doručak.  Vožnja u smjeru Filipa. Grad je osnovao Filip Makedonski. Kasnije su ga osvojili Rimljani. Nas zanima zbog svetoga Pavla i njegova boravka ovdje. Ovdje je sveti Pavao bio zatočenik i tu je čudesno oslobođen. U blizini antičkoga grada posjetiti ćemo mjesto krštenja prve europske kršćanke – Lidije. Ovdje je sv. Pavao utemeljio prvu Crkvu u Europi. Sveta misa. Povratak u Solun. Nastavak razgleda grada. Večera. Slobodno vrijeme u gradu. Noćenje.

 1. DAN: četvrtak 18.04.: SOLUN -BEREJA – KALAMBAKA

Doručak. Vožnja do Verije (nekadašnje Bereje) gdje je propovijedao sveti Pavao. Sveta misa. Nakon što je morao pobjeći iz Soluna ovdje se kratko zadržao. Posjet sinagoge gdje je održao govor. Kratki razgled. Ovdje se je jedno vrijeme zadržao zajedno sa Silom i Timotejom. Vožnja do Kalambake gdje se nalazi kompleks Meteora – skupina pravoslavnih manastira koji se nalaze na stijenama. Nekoć ih je bilo 25, a danas ih je ostalo samo šest. Posjet jednog manastira. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 1. DAN: petak 19. 04. : KALAMBAKA, DELFI, ATENA

Doručak. Vožnja prema Ateni uz zaustavljanje u Delfima, poznatom grčkom, Apolonovom svetištu. Ovdje je Pitija davala dvosmislene odgovore koje su mnogi dolazili tražiti. Razgled lokaliteta u Delfima. Vožnja prema Ateni, glavnom  gradu Grčke. Ime je dobio po božici iz grčke mitologije Ateni. Atena je najveći grad Grčke, njezino kulturno i gospodarsko središte. Ovo je grad duge povijesti utkan u temelje zapadne civilizacije, najstariji ostaci su iz trećeg tisućljeća pr. Krista, a predivne građevine i danas pričaju priču o njegovoj slavnoj prošlosti.  I sveti Pavao došao je na ovo mjesto te razgledavao ovaj grad prepun spomenika raznim bogovima. Po dolasku u Atenu slijedi panoramski razgled. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 1. DAN: subota, 20.04.: KORINTSKI KANAL – KORINT -– MIKENA – NAUPLION

Doručak. Na putu prema Korintu vidjeti ćemo prekrasni Korintski kanal. Dolazak u Korint. Pavao je ovdje boravio tijekom svog drugog misijskog putovanja. Ovdje je djelovao gotovo dvije godine. Prisjetiti ćemo se dviju Pavlovih poslanica koje je uputio Korinćanima. Svima nam je dobro poznat hvalospjev ljubavi, nenadmašni hvalospjev o istinskoj, pravoj, nepatvorenoj ljubavi koji i danas jednako vrijedi. Grad Korint u ono je vrijeme bio grad nemorala, a sveti Pavao je žarom vjere raspirio milosni dar Crkvi koju je ovdje osnovao. Tu je susreo i svoje buduće suradnike Akvilu i Priscilu. Razgled arheološkog lokaliteta. Produžujemo do lokaliteta Mikena, središta mikenske kulture između 16. i 12. stoljeća prije Krista. Razgled lokaliteta. Posjet i šetnja kroz prekrasnog grada  Naupliona. Slobodno vrijeme za kavu.  Povratak prema Ateni. Večara. Noćenje

 1. DAN: nedjelja, 21.04.: ATENA – ZAGREB

Doručak. Razgled Akropole simbola grada, Areopaga, na kojem je sv. Pavao održao poznati govor. Šetnja predivnim ulicama povijesnog središta gdje ćemo još vidjeti: Trg Omonia, Monastiraki, Trg Sintagma, Sveučilište, prekrasnu  četvrt Plaka…Vožnja do atenskog aerodroma. Let LH 1755 (Lufthansa) prema predviđenom rasporedu polijeće u 19,25. Dolazak u Munchen očekuje se u 21,00. Kratka pauza za presjedanje. Let LH 1730 za Zagreb prema rasporedu trebao bi biti u 22,15, a dolazak u Zagreb očekuje se u 23,15.

 

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI:  990 eura

Doplata za jednokrevetnu sobu  

200 eura

Način plaćanja: Internet bankarstvom ili općom uplatnicom, u pošti, banci ili fini na iban agencije Smisao života. IBAN: HR2023600001102370963, Model HROO, Poziv na broj 16-04-2024

U opisu  plaćanja navesti:  Ime i prezime putnika, GRČKA 16.-21.04. 2024.  Kod upisa je potrebno uplatiti 250 eura, a do 10. 03. 2024. ukupni iznos.

 

Cijena uključuje:

 • Avionsku kartu sa svim pristojbama te ručnu prtljagu do 7 kg i predanu prtljagu do 23 kg
 • prijevoz turističkim autobusom na navedenim relacijama u Grčkoj
 • lokalni vodiči u Grčkoj u Ateni i Korintu
 • pratitelja tijekom puta
 • svećenika, duhovno vodstvo na putu
 • smještaj u hotelu Capsis 4 zvijezdice u Solunu, 2 polupansiona
 • smještaj u hotelu Antoniadis u Kalambaki, 4 zvijezdice 1 polupansion ili slično
 • smještaj u hotelu Crystal city 3 zvijezdice, 2 polupansiona ili hoteli iste katerogije, u dvokrevetnim sobama na osnovi: 5 polupansiona (doručak, večera, noćenje)
 • provedba putovanja
 • jamčevinu

 

Cijena ne uključuje: ulaznice za objekte koje ćemo posjetiti, za sve dane, za navedene lokalitete, ukupno 61 euro koje ćemo prikupiti kada dođemo u autobusu. Za sada nema naznaka poskupljenja ulaznica. Ono što nije pod uključuje. Piće uz obroke, putno zdravstveno osiguranje koje toplo preporučamo.

 

Hrvatski državljani u Grčku mogu putovati s valjanom putovnicom ili s valjanom osobnom iskaznicom Republike Hrvatske(izdanom od 2003. i dalje.