LURD – BARCELONA – MONTSERRAT – CARCASONNE

13. veljače 2020.
Recenzije putovanja

LURD – BARCELONA – MONTSERRAT – CARCASONNE

Sinoć smo se vratili s divnog hodočašća u kojem smo kratko posjetili Barcelonu i divili se jedinstvenoj Bazilici svete Obitelji – poznatoj kao Sagrada Familia. To čudo graditeljstva u kamenu, u koje je svoj život ugradio veliki i skromni Antonio Gaudi, ispunilo nam je dušu ljepotom. Vidjeli smo i njegovu Casu Milu, razigranu i živu… Šetali smo po prekrasnoj Rambli, i bili na misi u Katedrali svetog Križa i svete Eulalije. Upravo su slavili blagdan svete Eulalije pa je bilo jako lijepo. Put nas je dalje vodio u Montserrat, u najvažnije marijansko, katalonsko svetište Crnoj Gospi – Moreneti. Prespavali smo u hotelu pored svetišta, a već ujutro sudjelovali u pjevanoj jutarnjoj molitvi benediktinskih monaha. Kao da smo zastali i vratili se pjesmom kroz stoljeća i osjetili mir i stalnost vječnosti. Prišli smo Gospinom kipu, pomolili se, slavili Svetu misu i nakon kavice krenuli preko Pirineja prema Lurdu. U Lurdu su nas dočekali srdačno, s finom večerom. Odmah poslije posjetili smo lurdsku špilju, u kojoj se Blažena Djevica Marija ukazivala malenoj Bernardici. S mirom i radošću otišli smo na spavanje.
Ujutro nakon doručka išli smo na Svetu misu u podzemnu Baziliku Pia X. Bila je ispunjena mnoštvom ljudi iz cijeloga svijeta, jako velikim brojem svećenika te smo mogli osjetiti bogatstvo i univerzalnost raspjevane Crkve…
Hodali smo mjestima Bernardičina djetinjstva, moleći i pjevajući. Nakon slobodnog vremena, navečer je bila prekrasna procesija sa svijećama. Završili smo kratkim razmišljanjem o smislu života uz druženje.
Zadnjega dana, jako rano ujutro uz molitvu smo se, kod špilje, oprostili od Lurda i krenuli prema Carcasonneu. Kratko smo prošetali kroz divni srednjovjekovni, na početku vojni grad. Posjetili smo Katedralu svetih Nazarija i Celza, pomolili se i nastavili vožnju prema Barceloni. Letovi od Barcelone do Frankfurta i do Zagreba protekli su lijepo.
Vrijedi spomenuti da su hodočasnici bili izvrsni, dobronamjerni, srdačni jedni prema drugima te su nam ovi dani protekli u divnom druženju, susretima, molitvi i smijehu. Svima njima, i našem svećeniku koji je bio s nama i obogatio nas od srca zahvaljuem na ovom lijepom hodočašću. Na temelju svega proživljenog mogu još jednom posvjedočiti: “Život je lijep!”